10. oktober jesvetovni dan duševnega zdravja, zato v tem tednu govorimo o različnih načinih, kako lahko skrbimo za svoje duševno zdravje.

Osebe, ki znajo učinkovito reševati probleme, s katerimi se soočajo, so tudi bolj duševno zdrave. Kako si torej lahko pomagamo, da bomo boljše reševali težave?

Ko se srečamo s težavo, se vprašajmo:

  • Kako lahko rešim težavo?

Ne razmišljaj le o problemu in o tem, kako grozen je. Poskusi aktivno poiskati rešitev.

  • Na kaj v zvezi s tem problemom lahko vplivam?

Pogosto se zgodi, da na nekatere vidike problema ne moremo vplivati. Če se osredotočimo na tiste stvari, na katere lahko vplivamo, bomo hitreje prišli do rešitve in bomo manj pod stresom. Primer: moj problem je, da moram dobiti pisno oceno pri matematiki. Ugotovim, da ne morem vplivati na to, kdaj bom pisala test iz matematike, lahko pa vplivam na to, kdaj začnem z učenjem in koliko časa se učim.

  • Ali potrebujem pomoč in kje jo lahko najdem?

Včasih sami ne moremo najti rešitve za problem ali pa rešitve ne moremo izpeljati brez pomoči. Takrat je dobro, da se obrnemo na nekoga, ki nam lahko pomaga. Na druge se lahko obrnemo tudi za čustveno oporo.

  • Kaj lahko naredim, da pomirim neprijetna čustva, ki jih čutim?

Ko je problem velik in nas precej obremenjuje, je pomembno, da poskrbimo tudi za to, da ne bomo doživljali preveč neprijetnih čustev. Kako lahko to naredimo? Lahko se z nekom pogovorimo, lahko zapišemo/narišemo svoje občutke, se razgibamo, počnemo nekaj, kar nas veseli ali se naučimo različnih tehnik sproščanja.

  • Ali lahko uporabim bolj učinkovito strategijo spoprijemanja s stresom?

Če smo problem že poskusili rešiti, ampak nismo bili uspešni ali pa zaradi njega doživljamo veliko neprijetnih čustev, se vprašajmo, ali smo našli pravo strategijo za reševanje problema ali ne. Morda ugotovimo, da smo se osredotočili na nekaj, na kar nimamo vpliva, morda bi morali poiskati pomoč, morda moramo preizkusiti katero drugo rešitev.

  • Ali lahko v problemu najdem kaj pozitivnega in nanj pogledam kot na izziv?

Pogosto lahko v naših problemih najdemo tudi nekaj dobrega. Če nam to uspe, bo težave lažje prenašati, morda se iz njih celo kaj naučimo. Primer: učenje matematike je naporno, vendar mi pomaga razvijati logično mišljenje. S prijateljico sva se skregali, ampak zdaj imava priložnost, da rešiva konflikt in se še bolj poveževa.

Zarja G.K., mag. psih.

 

Dostopnost