Naša šola je že nekaj let vključena v program Ekošole. V projektu se trudimo spodbujati in širiti ozaveščanje o trajnostnem razvoju med učenci.

V šolskem letu 2022/23 smo sodelovali v ekološkemu projektu KROŽNOST JE NAŠA PRILOŽNOST -OBLIKOVALSKI IZZIV.  Projektu se je pridružilo 40 šol. V oblikovalskem izzivu so se udeleženci ukvarjali s predelavo in ponovno uporabo, daljšanjem življenjske dobe izdelkom in iskali so nove, bolj trajnostne in krožne rešitve. 26.septembra 2023, so bile podeljene nagrade za najbolj aktivne šole in mentorje. Nagrajene so bile tri osnovne šole in med njimi je bila tudi naša šola.

Skupaj z učenci neobveznega izbirnega predmeta umetnost (starost učencev 9-11 let), smo iz neuporabnih, odpadnih materialov (koščki lesa, odpadno blago, embalaža,…) oblikovali IGRAČE –»NINICE«.

Pred začetkom dela smo se z učenci pogovarjali o naraščajoči količini odpadkov in njihovem vplivu na okolje. Začeli smo se spraševati, kako bi lahko kot posamezniki naredili, da bi bilo odpadkov manj. Prišli smo na idejo, da ni nujno, da odpadki končajo v smeteh. Lahko razmišljamo bolj trajnostno in odpadke ponovno uporabimo oz. preoblikujemo – jim podarimo novo življenje. In tako so počasi nastajale »NINICE«.

V izdelkih je čutiti veliko mero ustvarjalnosti, individualnosti, natančnosti in potrpežljivosti.

Učenci so bili nad rezultatom navdušeni in presenečeni, ker jim je iz za smeti namenjenim odpadkom, uspelo oblikovati tako čudovite izdelke.

Mentorica: Martina Porenta Pleše

Dostopnost