Čustva so v našem življenju prisotna ves čas. Ko se nam zgodi nekaj dobrega, občutimo veselje. Ko se spremo s prijateljem, čutimo jezo ali žalost. Normalno je, da doživljamo tako prijetna kot neprijetna čustva. Včasih so zelo močna, včasih jih komaj opazimo. Včasih imamo občutek, da sploh ne vemo, kaj čutimo.

Posvetimo danes nekaj minut temu, da razmišljamo o naših čustvih. Ta aktivnost nam lahko pomaga, da bomo bolje spoznali sebe in svoja čustva, ter da bomo ta tudi lažje obvladovali.

  1. Udobno se namesti in zapri oči. Vprašaj se: Katera čustva čutim? (Lahko prepoznaš eno čustvo ali več. Nič ni narobe, če si čustva nasprotujejo npr. če hkrati čutiš žalost in upanje).
  1. Izberi eno izmed čustev in ga opazuj. Katero čustvo je to? Kako se imenuje?
  2. Kakšne oblike je?
  3. Kakšne barve je?
  4. Kakšno je na otip? Ali je mehko, trdo? Hladno, vroče?
  5. Ali mi je to čustvo všeč? Ali je neprijetno?
  6. Kje v telesu ga čutim? Kakšen občutek v telesu ustvarja?
  7. Kako bi to čustvo izgledalo, če ga narišem? (Lahko odpreš oči, vzameš list papirja in barvna pisala ter poskusiš narisati čustvo, ki ga čutiš. Ni treba, da je slika lepa in umetniška. Lahko je kakršnakoli.)
  1. Če je čustvo, o katerem razmišljaš, neprijetno, si lahko v mislih predstavljaš, kako bi izgledalo, če bi se ta občutek spremenil. Predstavljaj si, da postaja svetlejši. Vse bolj mehek, lahkoten, zaobljen. Ni več tako težek in obremenjujoč, ampak postaja manj intenziven in bolj obvladljiv.
  2. Opazuj nov občutek, ki je nastal. Kakšen je? Ali lahko narišeš še njega?

 

Zarja G. K., mag. psih.

Dostopnost