3.4.2022

Ko se imaš fino, čas res teče hitro. In na srečo (ali pa na žalost) je bilo tako tudi pri nas. Kar naenkrat je prišel 3. dan, s tem pa tudi dan odhoda. Odšli smo v Piran, se vkrcali na ladjico, v pol ure vožnje spoznali ta del obale in prišli so Sečoveljskih solin. Tam so nam predstavili umetnost pridobivanja soli, soline pa smo si tudi ogledali. Skok nazaj na ladjo in za piko na i celotnemu vikendu smo videli še delfine!

Sledil je še čisto kratek skok po nakupih v Piranu, kosilo in vračanje proti Kočevju.

Sodelovanje in vedenje vseh otrok je bilo na najvišjem nivoju, povezovanje med starejšimi in mlajšimi nad pričakovanji in vse to je naredilo ta naš vikend res poseben.

2.4.2022

Nevihtna noč, obilen zajtrk, nato pa delo po skupinah. Eni na »štrbunk«, drugi na »pedoče na buzaru« in potem menjava. Bomo razložili, nič bat😊.

Štrbunk je igra, ki nas je zasvojila v prvem trenutku. Gre za metanje vrečk iz blaga, napolnjene so s cca. 400 g koruze. Cilj je vrečko vreči na ploščo, oddaljeno cca. 5 m. 1 točko dobiš za vrečko na plošči, 3 točke pa za zadetek v luknjo. V igri tekmujeta dve ekipi po parih, dokler se ne naredi razlika, ki smo jo določili na za začetku. Idejo bomo »ukradli« in igro naredili tudi na naši šoli.

»Pedoči na buzaro« – šli smo se kuharje, čisto prave kuharje, pripravljali smo klapavice v omaki na belo ali pedoče na buzaro. Najprej smo dobili vse podatke o gojenju školjk, o shranjevanju in o lokacijah gojišč v Sloveniji. Eden izmed zanimivih podatkov – koliko vode prečrpa ena školjka v enem dnevu? Mi smo rekli, od 3 do 15 litrov vode… Pravi podatek je, da v enem dnevu prečrpa kar 120 litrov vode!

Nato smo prešli na pripravo. Ena ekipa je čistila školjke, druga narezala česen, tretja pa peteršilj.

Naj z vami delimo še recept za nedeljsko kosilo, opozarjamo pa, da morajo biti školjke sveže.

Na olivnem olju prepražimo česen, dodamo peteršilj, oboje zalijemo z belim vinom (alkohol izhlapi). Ko vse to zavre, dodamo školjke. Nikoli ne smejo biti prekrite s tekočino. Ko se školjke odprejo, jih posujemo z drobtinami in jih pustimo stati še nekaj minut. Postrežemo še vroče in brez pribora. Polovička školjke je namreč naša žlička. Pa dober tek!

Po tem receptu smo školjke pripravili tudi sami in res je nastala super jed… ki je tudi zelo hitro izginila 😊.

Po kosilu pa na sprehod do Pirana pod klifi. Ogledali smo si vse glavne znamenitosti Pirana, slišali veliko zanimivega, nato pa po skupinah samostojno še preverili svoje znanje. Prosti čas je večina izkoristila za sladoled na Tartinijevem trgu. Po večerji je sledil še filmski večer in druženje ob namiznih igrah. Jutri pa na ladjo. Toliko za sedaj. Lep morski pozdrav.

1.4.2022

Začeli smo s super kosilom, se nastanili v svojih sobah, spoznali dom, okolico in že začeli z dejavnostmi. Vreme nas je pozitivno presenetilo, tako da smo v dveh skupinah (5. in 6. razred ter 7., 8. in 9. razred) lahko spoznavali obrežni in bibavični pas morja, življenje v njem, potipali meduzo ter izvedeli še mnogo zanimivega o biologiji. Hkrati je druga skupina igrala košarko in namizni tenis, večina punc pa je odšla na sprehod proti Piranu. Pot pod klifi je res osupljiva.

Popoldne je hitro minilo, prijetno utrujeni smo povečerjali, po tuširanju pa do spanja igrali namizne družabne igre, peli in spoznavali drug drugega. Se že veselimo jutrišnjega dne. Lep pozdrav do takrat.

Dostopnost