V 5. razredih smo imeli konec septembra naravoslovni dan z naslovom Zdrav duh v zdravem telesu. Na začetku smo napeto prisluhnili gospe Mariji Kobe iz Zdravstvenega doma, ki je na zelo zanimiv način podala veliko informacij o hrani. Postavili smo ji veliko vprašanj in podali svoja mnenja o slišanem. Predvsem smo bili presenečeni nad količino sladkorja, ki se »skriva« v hrani, sploh v tisti, ki nam najbolj tekne. Spoznali smo, da moramo npr. pri posameznem obroku pojesti več zelenjave kot sadja…prav tega naj bo le za velikost naše pesti. Kdo bi si mislil, kaj ne?

Po predavanju smo se zavzeto lotili dela. Razdelili smo se v tri skupine, glede na to, kaj nas veseli. Prva skupina je izdelala plakat Zdrav duh v zdravem telesu s pomočjo učbenika in zvezka za naravoslovje ter sličic, ki smo jih vsi prispevali.  Pri delu smo bili zelo glasni, a produktivni.  

Druga skupina je s tabličnimi računalniki preverjala vsebnost sladkorja v hrani na 100 g oz. ml izdelka na spletni strani Veš, kaj ješ ter nato posamezne dele embalaže razvrščala na plakate različnih barv ter tako ustvarila prehranski semafor. Preizkusite spletno stran tudi sami in pretreslo vas bo, koliko sladkorja pojeste v enem dnevu. Naj vam povemo le en primer: z majhnim Fructalovim jabolčnim sokom zaužijemo kar 20,6 g sladkorja. Za lažjo predstavo so to kar 4 paketki sladkorja, ki jih v gostinskem obratu dobite pri kavi ali čaju. Noro!

Tretja in četrta skupina pa je izdelala namizni igri, pri kateri morajo igralci pokazati svoje znanje o zdravem načinu življenja, če želijo zmagati. Z veseljem se bomo med odmori igrali z njimi in jih po potrebi posodobili, ko bodo naloge za nas postale prelahke.

 

učenci in učenke 5. b

 

Dostopnost