»Veliko novega in žal nekaj tudi starega« bi se glasil povzetek letošnjega predtekmovanja v Malih sivih celicah. Pa pojdimo po vrsti.

Covid -19 je poskrbel za novosti. Pisni del predtekmovanja je tako potekal na matičnih šolah, preko računalnika. Na naši šoli smo prijavili dve ekipi. Prvo so sestavljali: Sara Pucelj, Nejc Oman in Gašper Aljaž. Drugo pa: Mila Šteblaj (nadomestila je Nano Majo Hribar, ki je zbolela), Kaja Jerbič in Miha Car. 15.9.2020 ob 14:00 so vsi tekmovalci v Sloveniji odprli svoje elektronske teste in se zapodili v vprašanja, ki so bila zelo raznolika in so zahtevala veliko širine in različnih pristopov. Novost so bile tudi maske, ki jih je bilo med reševanjem potrebno nositi. Enodnevno čakanje in rezultati so bili tu. Drugi ekipi kljub lepem številu točk ni uspelo priti med 8 najboljših ekip, prvi ekipa pa je bila zelo uspešna. Po številu točk so zasedli 3. mesto in se tako uvrstili na ustni del tekmovanja v NM.

Tukaj pa iz novosti prehajamo na del, ki nam je že znan, in upamo, da ne postane tradicija. Sara, Nejc in Gašper so na pisnem delu torej dosegli super rezultat. Zato smo se 22.9.2020 odpeljali v NM, na OŠ Center, kjer so se naši predstavniki pomerili s kolegi z OŠ Leskovec pri Krškem. Zaradi boljšega pisnega dela so v ustni del prenesli 3 točke prednosti. Odgovarjati ( zopet v maskah) je bilo potrebno na 4 vprašanja, vsako je prineslo 4 točke. Do vključno 3. vprašanja sta obe ekipi odgovorili pravilno, zadnje vprašanje je bilo tako odločilno. Nasprotna ekipa odgovori pravilno, naša je pod pritiskom. Dobijo malce dvoumno vprašanje in tu preidemo na, nam že znan, del, kjer se zgodi napaka. In zopet nas le 1 točka loči od uvrstitve na televizijsko oddajo… V zadnjih štirih letih nam je 1x manjkala 1 točka do uvrstitve na ustni del, kar 3x pa smo tudi zaradi ene same točke ostali brez uvrstitve na TV oddajo.

Razočaranje je bilo seveda prisotno. A kmalu smo zbrali misli, sprejeli dejstva in se odločili, da bomo delali naprej in drugo leto skušali prekiniti »urok« zadnjih let.

Za prikazano znanje in trud čestitam prav vsem tekmovalcem!

Kočevje, 23.9.2020

Mentor: Peter Gradišar

Dostopnost