V sredo, 4. oktobra 2017, je vladalo na  naši šoli Zbora odposlancev sproščeno vzdušje: potekala so predavanja o krošnjarstvu na Kočevskem, delavnice, vaje za nastop …  eni  so peli, drugi recitirali in tretji plesali.

Ob 11. uri se je začela prireditev z naslovom Soki 20za20 ali Verjamem v ljubezen. Vedeli smo, da pride Soki – glasbenik, vendar v resnici nismo vedeli niti, kdo je to, niti, kaj pomeni 20 za 20. Ko smo že mislili, da je konec prireditve, je v spremstvu ekip’ce osmošolcev stopil na oder Marko Soršak-Soki. Učenci smo ga navdušeno pozdravili.

Soki se je predstavil: je že 20 let bobnar skupine Elvis Jackson in poučuje bobne v privatni glasbeni šoli za pop, rock in jazz glasbo. Obožuje bobne, bobni so njegovo življenje. Zato je ob 20-letnici svoje bobnarske kariere ustvaril projekt Soki 20za20. K sodelovanju je pritegnil slovenske glasbenike, s katerimi je sodeloval v vseh teh letih, in z njimi posnel DVD z njihovimi skladbami in intervjuji. DVD se ne more kupiti, se ga pa dobi kot darilo ob donaciji. Ves prihodek od DVD-jev je namenjen skladu za nabavo novih glasbenih instrumentov za učence slovenskih osnovnih šol. Istočasno je v projekt poleg glasbenikov pritegnil različna podjetja, društva, podjetnike, ustanove in tudi predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, da s svojimi donacijami  prispevajo za nakup glasbenih instrumentov.

Pobudnik za obdaritev kočevskih šol je bil KLUKŠ – Klub kočevskih študentov, ki je s svojo donacijo pripomogel, da smo v sredo, 4. oktobra 2017, postali 54. osnovna šola v Sloveniji, kateri je Soki podaril glasbene instrumente. Pred nami pa so jih kot 53. šola dobili tudi učenci  na OŠ Ljubo Šercer. Bravo Soki! Bravo KLUKŠ!

Soki je povabil na oder naše tri učence Tilna, Nejca ter Injo in kmalu smo izvedeli, kaj se skriva pod veliko ponjavo na odru. Najprej je Tilnu predal novo bas kitaro in ojačevalec, novo akustično kitaro je podal Inji, na nove bobne pa je povabil Nejca in ga naučil prvih udarcev.

Sprva nam ni bilo čisto jasno, kaj se dogaja. Bili smo navdušeni nad svojimi sošolci, potem pa nam je le vsem »kapnilo«, da so ti novi glasbeni instrumenti naši. Vau, dobili smo nove bobne! In bas kitaro! Yes!! Pa še eno kitaro in ojačevalec! Je možno, da je vse to za nas? Ali se bodo tako uresničile naše sanje, ko bomo vadili na bobnih? Ali bomo imeli svoj bend?  Od kod taka ideja?!

Odgovor mogoče skriva Elvis Jackson v refrenu pesmi – I believe in love, ki jo je za konec zaigral in zapel učiteljiski bend z mladinskim pevskim zborom naše šole in s Sokjem na bobnih:

I believe in love and I do believe in love …

So I’m not alone …

I believe in love.

Vsa šola je odmevala od naših glasov. Bili smo navdušeni. Hvala, Soki! Želimo ti še veliko uspehov in veliko, veliko srečnih učencev!

Anastazia Burai in Eneja Pirc,

novinarski krožek OŠ Zbora odposlancev Kočevje,

mentorica J. Zekić

Dostopnost