V torek, 7. 2. 2017, so se učenci in učitelji OŠ Zbora odposlancev med enourno proslavo v avli šole poklonili spominu na veliko ime, ki je povzdignilo pojem slovenske kulture na enakovredno raven mogočnih narodov.
»Mokrocveteče rož’ce poezije / očitajo to, kar se v prsih skriva, / srce mi je postalo vrt in njiva, / kjer seje zdaj ljubezen elegije.« Z znano kitico Prešernovega Sonetnega venca, ki je bila s svojim prvim verzom tematsko vodilo nagradnega literarnega natečaja naše šole, je šestošolec Nejc Strniša v svečani opravi in šopkom barvitih rož v rokah v romantičnem slogu vzdihujoč obračal oči proti nebu. Sošolko Zarjo Marolt je vsekakor zanimal vzrok njegove nesrečnosti – je mogoče ostal brez internetne povezave? Najbolj kritičen trenutek v vsakdanjem življenju današnjih najstnikov … Toda ne – le pesnik lahko razume bolečino prepada med stvarnostjo in ideali.
Sledila je interpretativna uprizoritev klasičnega Povodnega moža. Učenci 6. a razreda so ob zvokih dunajskega valčka in poustvarjanju bobnečega nevihtnega ozračja prikazali kazen za prevzetno dekle, ki je moške dolgo vodila za nos, dokler se ni našel nekdo, ki ji je bil kos. In kdo pravi, da je težko plesati v visokih petkah?
V nadaljevanju so učenci 7. razredov izredno doživeto zaigrali vsebino sodobne pesnitve z zgovornim naslovom Urška (avtorja Andreja Rozmana Roze). Nauk: Pazite, dekleta, da vas kakšen privlačen lepotec ne odpelje kam s svojim motorjem!
Vsak učitelj slovenščine je že doživel, da je »nadebudni« učenec kdaj izstrelil kakšno pripombo o Prešernovi drugi plati, ki pa se morda docela ne ujema z vsebino osnovnošolskega učnega gradiva. Pogumni učenci 9. razredov so v svojem skeču hudomušno predočili Francetovo blagozvenečo besedo rož’ce.
Ravnatelj Peter Pirc je zatem čestital učencem, ki so se v sklopu literarnega natečaja odlikovali z najizvirnejšimi poetičnimi prispevki: Zarji Marolt (6. r), Gašperju Žagarju (7. r), Tilnu Majerletu (8. r) in Vitanu Maju Hribarju (9. r), ter jim podelil knjižne nagrade.
Kot je povodni mož Urško sukal in vrtel, se je tudi naš oder šibil pod plesnimi koraki učencev 4., 5. in 6. razredov, se za konec še potresel v ritmu modernega sprejemanja pesnikovega življenja in ob zvokih srečne pesmi počasi izzvenel v misli, da je na svetu veliko lepega, treba je le iztegniti roko in si upati. Srečno!

Organizatorica prireditve: Maja Gole Premrl

Dostopnost