Prišli smo do sredine tedna. Komu izmed nas morda že malo zmanjkuje motivacije in komaj čaka, da bo vikend. Zato danes razmislimo o naših preteklih dosežkih.

Danes bodi ponosen, ponosna na to, kar si že dosegel, dosegla.

Naštej 5 stvari, na katere si bil/-a v zadnjem letu ponosen/-a:

  1. _______________________________________ 
  2. _______________________________________
  3. _______________________________________
  4. _______________________________________
  5. _______________________________________

Kako se počutiš, ko razmišljaš o tem?

S tem, ko razmišljamo o svojih preteklih dosežkih in o stvareh, ki smo jih naredili dobro, spodbujamo občutek ponosa, občutek, da smo nekaj vredni in da imamo moč, da spreminjamo svoje življenje na boljše. Vse to se povezuje z manjšim številom simptomov depresije, kar pomeni, da ima oseba, ki je ponosna na svoje dosežke, več energije, je bolje razpoložena in bolj motivirana.

Pri razmisleku o svojih dosežkih moramo paziti na to, da izbiramo dosežke, na katere smo res ponosni, saj smo se zanje trudili sami. Dobra ocena, pridobljena brez truda ali celo z goljufanjem, pri nas ne bo spodbudila občutka ponosa. Odlično kosilo, ki smo ga sami pripravili v nedeljo za celo družino pa je za nas lahko vir ponosa.

Če ni vloženega truda, dosežek izgubi pomen.

Zarja Golouh

 

Vir:

Van Doren, N., Tharp, J. A., Johnson, S. L., Staudenmaier, P. J., Anderson, C., & Freeman, M. A. (2019). Perseverance of effort is related to lower depressive symptoms via authentic pride and perceived power. Personality and Individual Differences, 137, 45–49.

Dostopnost