Dragi učenci in spoštovani starši!

V teh dneh, ko se je na hitro vse postavilo na glavo in smo zaprli tudi vse knjižnice, si marsikdo ni uspel pravočasno priskrbeti knjig za branje, bodisi za sprostitev, delo ali za Bralno značko in Domače branje.
Zato bomo razširili izbor branja za Bralno značko. Učenci naj berejo tisto, kar jim je dostopno in je primerno za njihovo starost.

Navajam predloge Društva Bralna značka Slovenije (ZPMS):

Za BZ lahko »veljajo«:

  • knjige iz domače knjižnice (tudi knjige, ki so jih kot otroci brali starši, pa jih imajo še vedno doma), seveda tudi tiste, ki niso na letnih bralnih seznamih;
  • pesmice, zgodbice, poljudni članki iz revij, ki jih imajo vaši mladi bralci morda doma;
  • ljudske pesmi, pravljice in druga gradiva, ki jih starši otrokom zapojejo, povedo … morda jih skupaj zapišejo, se jih naučijo …;
  • besedila in zapisi v jezikih družin, kjer ne morejo brati, pripovedovati v slovenščini;
  • za otroke od drugega triletja naprej je zagotovo primerno reševanje Slovenskih knjižnično-muzejskih Megakvizov – tudi reševanje kvizov lahko upoštevate pri BZ (knjige, ki jih preberejo v povezavi s kvizom, tako ali tako že tradicionalno »štejejo« tudi za BZ);
  • gradiva, ki so dostopna na spletu (v nadaljevanju boste našli kar nekaj poti in povezav).

Tudi BZ lahko otroci seveda opravljajo po e-pošti in drugih elektronskih poteh, ki jih boste ubirali pri šolskem delu in delu z besedili na sploh.

Otroci naj zapisujejo, ocenjujejo, komentirajo prebrano. Berite skupaj, medgeneracijsko, izmenjujte mnenja o knjigah … Recitacije lahko posnamejo, komentarje prav tako … Pri BZ »veljajo« vsi likovni izdelki, zapisi, komentarji, zvočni posnetki …Učenci naj se sproti dogovorijo s svojimi mentorji, kako bodo predstavili svoje izdelke.

Upoštevali pa bomo, da tudi internet kdaj nagaja, da se kvarijo elektronske naprave, da družinske računalnike potrebujejo starši za delo od doma …

Koristna priporočila:

Priporočilnica

V Priporočilnici predstavljajo najnovejše mladinske (tudi poučne) knjige. Objavljenih je že lepo število prispevkov (preko 300), v katerih so predstavljene dobre knjige, ki jih boste lahko brali.

Biblos

Ponuja izposojo in prodajo e-knjig. Sodeluje z založbami in knjižnicami.
Na Biblosu je na voljo za izposojo kar 542 e-knjig za otroke in mladino:

  • Za otroke in mladino (542)
  • e-knjige za otroke (274)
  • e-knjige za mladostnike (268)

Za izposojo e-knjig v Biblosu je potreben vpis v eno od splošnih knjižnic. Če starši ali otroci še niso vpisani v knjižnico, jim sporočite, da se je možno v nekatere splošne knjižnice včlaniti na daljavo.

Tukaj lahko preverite, katere od knjižnic ponujajo možnost včlanitve na daljavo.

Prelistajte kakšno revijo ali drugo spletno gradivo.

Uporabljajte:

Portal Fran
Omogoča dostop do slovarskih informacij čim širšemu krogu uporabnikov, zato omogoča tako povsem preproste kakor tudi zelo kompleksne poizvedbe. Pomagajte si z njim in uporabo predlagajte tudi svojim mladim in njihovim staršem.

Digitalno knjižnico Slovenije

Zbirko leposlovne klasike zbrana na Wikiviru

Uporabna je morda tudi naslednja povezava

Staršem/skrbnikom priporočite:

Čebelice

Oddaja Lahko noč, otroci

Radijske igre za otroke

Lahkonočnice

E-knjige Argeta Junior

Brezplačne e-knjige Založbe Zala

Tudi Mobilna aplikacija Audibook brezplačno omogoča vse zvočne pravljice in ostale otroške zvočne knjige.

Spremljajte akcijo DIGITALNA SOLIDARNOST
Na povezavi najdete seznam podjetji, ki ponujajo brezplačne storitve, ugodnosti ali rešitve za olajšanje življenja ljudi.
Med drugimi sta na seznamu tudi založbi Mladinska knjiga ter Založba Rokus Klett, ki omogočata dostop do različnih elektronskih in interaktivnih gradiv.

Domače branje v času samoosamitve: spletna kampanja, pri kateri na MMC-ju združujejo moči z Javno agencijo za knjigo (JAK).

In za konec vam predlagam, da pobrskate tudi po ponudbah spletnih knjigarn, ki v zadnjih dneh po zelo ugodnih cenah in brez poštnine ponujajo mnogo kakovostnih knjig (tiskanih in elektronskih) za otroke in odrasle.

Z nakupom bomo podprli tudi avtorje in slovenske založnike, ki se morajo čedalje bolj boriti za svoj obstanek. A brez njih in branja bomo tudi mi kot narod težko obstali.

Zato izkoristite te dneve za prijetno branje, predvsem branje v družinskem krogu. Pa tudi na pripovedovanje ne pozabite.

Ostanite zdravi!

Knjižničarka Meta Šilc Marincelj

Dostopnost