1. UČITELJICA je malo drugačna in zabavna slikanica avtorice Susanne Mattiangeli in ilustratorke Chiare Cerrer, ki prihajata iz Italije. Je zanimiv in razposajen portret učiteljic z zanimivimi in posebnimi ilustracijami. Če jo preberete, boste v njej gotovo našli tudi svojo. J

Nekaj utrinkov iz knjige

Vsaka učiteljica ima sprednji in zadnji del, nad njo je strop ali nebo okoli nje pa otroci, ki stojijo, ali sedijo ali sledijo.

Poznamo velike in majhne učiteljice, pa polovične in tiste, ki štejejo za dva … ampak ne v cm in kg J

Učiteljice so temne in svetle, gladke in gubaste, kariraste, vzorčaste ali enobarvne. Pod obleko je učiteljica popolnoma gola.

Učiteljica je včasih tudi učitelj. Tudi on je različnih oblik, barv in velikosti. Tudi on se oblači in slači.

Znotraj učiteljic so črke in besede, urniki, reke in gore, računi in pravljice ter še mnogo drugega, kar se počasi seli v otroke.

Lahko govorijo s kretnjami, z znamenji ali s petjem, nekatere igrajo na inštrumente, druge plešejo in telovadijo. Nekatere molčijo in pustijo govoriti otrokom, ene so vedno vesele, druge pa jezne.

Tudi one včasih odidejo iz šole. In potujejo s kolesom, z jadrnico, avtom ali motorjem. Tu in tam tudi letijo. Prej ali slej pa se vedno vrnejo nazaj.

              Kaj so o učiteljicah povedali NMK-jevci?  Kako jih vidijo, slišijo in čutijo?

                                 Na kakšna razmišljanja nas je napeljala knjiga?

Velike učiteljice so tiste, ki imajo avtoriteto, ne ustrahujejo in ne podkupujejo učencev, da jih poslušajo. Ne grozijo z ocenami in da jih bodo poslale k ravnatelju, ali da bodo dobili opomin.

Luka Nikola Hribar in Tijan Atlija

 

Gol, pa čeprav popolnoma oblečen si takrat, ko si pred nekom iskren, ko si upaš spregovoriti o svojih strahovih in skritih mislih.

Neli Horvat, Timotej Padovac, Luka Nikola Hribar

 

Naše učiteljice so večinoma dobre volje, le če jih preveč razjezimo (res samo včasih) tudi ponorijo in kričijo.

Kadar je učiteljica jezna, se vse ustavi. Šele, ko se spet umiri, vse znova deluje.

Gregor Žagar, Eva Kuk in Timotej Padovac

 

Učiteljice velikokrat povejo kaj modrega, poučnega ali zabavnega, kar nam nariše nasmeh na     obrazu, nekaj o čemur razmišljamo še po koncu pouka ali si bomo za zmeraj zapomnili.

                                                                                                                                    Pozdrav, NMK – jevci

 

Dostopnost