Ob svetovnem dnevu oživljanja, ki ga obeležujemo 16. oktobra, po vsej Sloveniji do konca meseca poteka več dogodkov o temeljnih postopkih oživljanja, ki predstavljajo najpomembnejši člen pri ohranjanju življenj zaradi srčnega zastoja.

Tudi na naši šoli smo učencem od 1. do 9. razreda na lutkah prikazali temeljne postopke oživljanja, ki ga sestavljajo trije enostavni koraki: Najprej prepoznamo srčni zastoj. Oseba se ne odziva in ne diha. V takšnem primeru takoj pokličemo 112. Nemudoma začnemo s stisi prsnega koša, ki ga izvajamo na sredini prsnega koša z globino 5 do 6 centimetrov in s frekvenco 100 stisov na minuto. To počnemo do prihoda reševalcev in če je le mogoče tudi s pomočjo defibrilatorja. Po razlagi so učenci praktično na lutki izvajali zunanjo masažo srca in se seznanili z uporabo defibrilatorja.

Verjetnost, da se znajdemo v situaciji, ko je iz različnih razlogov ogroženo človeško življenje, ni tako majhna, kot se zdi. Zato je prav, da je vsakdo seznanjen s temeljnimi postopki oživljanja, tako odrasel kot otrok, zato bomo vsako leto nekaj časa posvetili prikazu temeljnih postopkov oživljanja, saj je to eden izmed najdragoceneje izkoriščen čas.

Katja Gole Pucelj

Dostopnost