Učenci  od 1. do 3. razreda so si za nagrado za osvojeno Bralno značko 23. aprila v dvorani KCK ogledali glasbeno gledališko predstavo Zlati kamenčki po istoimenski knjižni predlogi skladatelja Janeza Bitenca v izvedbi gledališke skupine DramŠpil iz Ribnice. Otroci so bili nad predstavo navdušeni, na koncu pa  je miška malim bralcem podarila lizike, ki jih je kupila za težko prislužene zlate kamenčke.

Učenci  4. in 5. razreda so si  izmed pesniških zbirk najraje izposojali pesmi Andreja Rozmana Roze, zato smo jim za nagrado za zaključeno Bralno značko povabili prav njega, da se jim je predstavil s svojim nastopom v sredo, 15. maja.

Andrej Rozman Roza je zagotovo eden najbolj znanih in najbolj priljubljenih sodobnih slovenskih umetnikov. Je pesnik, pisatelj, prevajalec, dramatik, režiser in igralec. Izdal je že zelo veliko število knjig pesmi, ugank, zgodb in napisal veliko dramskih besedil. Ker je naš gost ne le izvrsten pisec, ampak tudi pripovedovalec in igralec, smo ob njegovem duhovitem pripovedovanju, doživetem  interpretiranju pesmi in ugank zelo uživali. Urica nam je prehitro minila. Upam, da bodo naši otroci po tem srečanju prebrali še njegove pesmi in zgodbe, ki jih doslej še niso.

Za učence predmetne stopnje pa smo organizirali nagradni izlet na Vrhniko, rojstni kraj velikana slovenske književnosti, Ivana Cankarja. Ogledali smo si njegovo spominsko hišo in se z dvema vodnikoma sprehodili po poti Cankarjeve mladosti. Skupino učencev šestega in sedmega razreda je popeljal po poti vodnik, oblečen v obleko, kakršno je nosil pisatelj v času življenja, in tudi tako velike brke je imel. V hiši in med potjo je pripovedoval  zanimivosti in anekdote o Cankarju, deklamiral  pesmi in pripovedoval njegove zgodbe. Izvedeli smo, da je bil Ivan duhovit in zabaven fant. Po ogledu spominske hiše Na klancu smo se povzpeli na vrh klanca do cerkve Sveta Trojica, ki jo pisatelj mnogokrat omenja v svojih delih. Videli smo enajsto šolo pod mostom, se sprehodili mimo številnih hiš, v kateri so Cankarjevi bivali po tem, ko jim je hiša pogorela, si ogledali spomenik, grob njegove družine in prelepe naravne kotičke, kjer je pisatelj dobival navdih za pisanje, mi pa navdih za nadaljnje branje Cankarjevih del.

 

Zapisala knjižničarka Meta Šilc

Dostopnost