»Kaj pomeni tisti B. v Vašem priimku?«

V sredo, 4. novembra 2015, je bil na naši šoli literarni večer. Obiskala nas je posebna gostja – Lela B. Njatin, kočevska pisateljica, ki ima stanovanje »tu in tam, v Ljubljani«. Ona je »zakrivila« tudi tisti »SMISEL«, ki je nekaj časa kot vprašaj visel na panoju čez cesto sredi mesta. Ste ga opazili?

Do študija je živela v Kočevju. Vanj se rada vrača, pa ne, da bi obiskala svoje sorodnike, ampak zato, ker ima tukaj atelje in ker tu ustvarja, saj je tudi likovna umetnica. Danes živi v Ljubljani, kjer ima svoj pisateljski kabinet.

V klepetu nam je povedala, da je njeno življenje povezano z Deklico s piščalko, da je biti pisatelj zahteven, vendar lep poklic, da knjige ne nastajajo hitro, da najprej nastane vsebina – zgodba, šele potem naslov in da navdih za svoje zgodbe črpa tudi iz Kočevja, saj se njene zgodbe velikokrat dogajajo v gozdu.

Predstavila nam je svojo prvo pravljico Velikanovo srce. Nekaj  učencev je knjigo prebralo in razvila se je prava »debata« s pisateljico. Gospa Lela nam je prebrala tri odlomke iz Velikanovega srca in zbudila radovednost še pri ostalih. Meniva, da jo bo še kar nekaj učencev prebralo.

Druga pravljica Zakaj je babica jezna  se tudi dogaja v gozdu, medvedji družini. To  knjigo so učenke sedmega razreda spoznale že nekaj let nazaj in povedale so, da jih je tudi takrat pisateljica obiskala.

Poleg pravljic pa Lela B. Njatin piše tudi za odrasle. Za njih je izdala roman Nestrpnost.

Ura s pisateljico Lelo B. Njatin je v pogovoru in smehu  hitro minila. Vmes pa nam je naša učiteljica glasbe Mojca Hribar Osmak  zaigrala na klavir nekaj skladb, vsi skupaj pa smo zapeli  Dan ljubezni.

Ob koncu se je gospa knjižničarka Meta zahvalila naši gostji za prijeten večer in ji zaželela še veliko uspeha.

Sledila je še ena »gasilska fotka«, nekaj avtogramov, en velik HVALA in lahko noč.

Zelo smo se zabavali in radi bi ponovili srečanje z Vami, gospa Lela B. Njatin. (Morda se nas boste takrat usmilili in nam razkrili, kaj pomeni tale B.)

Klara Štefanič in Luka Južnič, 6. b;

novinarski krožek OŠ Zbora odposlancev Kočevje

fotografije:

Nastja Negruta,  7.a,  Mia Šarić, 7.b, Hana Nuhanovič, 7.b (Smisel)

Dostopnost